Spic - dublă impresiune falsă

 

23 Februarie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În cadrul licitației cu numărul 39 (lot 18429) al casei de licitații germane Christoph Gärtner a fost oferită o piesă foarte interesantă, este vorba despre o dublă impresiune Spic de Grâu.

spic de grau - dubla impresiune falsa     spic de grau - dubla impresiune falsa


Impresiunea primară este valoarea de 10 BANI (foarte probabil verde), iar supraimpresiunea este valoarea de 2 LEI. O astfel de dublă impresiune ar constitui cu siguranță o raritate daca ar fi și autentică, dar din păcate nu este. Se poate observa destul de ușor tiparul grosolan a supraimpresiunii. Pentru comparație puteți folosi piesa de mai jos.

spic de grau - dubla impresiune falsa


Ceea ce face acest fals interesant este faptul că marca primară, valoarea de 10 BANI verde, este foarte probabil autentică, acest lucru se poate observa în special la dantelură (una din slabiciunile tuturor falsurilor este dantelura executată prost), ceea ce nu este cazul aici, unde avem o dantelură foarte bine executată.

Așadar marca primară a fost decolorată chimic și refolosită pentru supraimprimarea falsului 2 LEI. Desenul falsul este "clasic", același desen se găsește la cele mai multe falsuri spic de grâu, ceea ce sugerează că au aceeași sursă și au fost executate în producții mari.

Falsul dublă impresiune este menționat și în Catalogul Mărcilor Poștale Românești '74, la pag. 153.

Piesa a fost vândută cu 220 €, la care se mai adaugă și taxele casei.