Noua modă la falsuri

 

8 Iulie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Dat fiind că tehnologia a devenit acum foarte accesibilă, nici procurarea unei imprimante color nu mai presupune un efort financiar semnificativ. Așa că nu putea trece mult până să apară și falsurile scoase la imprimantă. Fenomenul nu este unul nou, însă în ultimul timp tot mai mulți intră în acest business extrem de profitabil.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul am procurat două astfel de falsuri, pe care le puteți vedea mai jos.

falsuri filatelice     falsuri filatelice


falsuri filatelice     falsuri filatelice


Tehnic vorbind, este impropiu să considerăm creațiile de mai sus falsuri filatelice, astfel de piese nu ar putea păcăli nici măcar un filatelist începător. Sunt simple copii la scara 1:1 al unor piese autentice. Imaginile sunt imprimate in dublu exemplar, marca este decupată și lipită pe al doilea exemplar pentru a da o aparență mai apropiată de original.

Toate falsurile din acest articol sunt executate de același individ; acesta și-a dezvoltat o adevărată colecție de falsuri din toată lumea, în special piese foarte scumpe și rare.

falsuri filatelice


Prețurile variază între 10-30 $ și pot ajunge la puțin peste 100 $ pentru loturi mai mari destinate probabil acelora care se grăbesc să umple clasorul.

falsuri filatelice


Individul oferă nu mai puțin de 264 de falsuri, majoritatea fiind falsuri filatelice. Dar acesta se orientează și spre falsurile de bancnote și cartonașe de baseball, ceea ce demonstrează că afacerea merge strună.

falsuri filatelice


falsuri filatelice


falsuri filatelice


Afacerea pică ca o mănușă în sisteme de vânzare on-line ca eBay care nu are nicio problemă cu practici ca vânzarea de falsuri atâta timp cât își încasează comisionul. Mai nou oferă și o acoperire foarte facilă a urmelor acestor afaceri prin faptul că nu mai păstrează istoricul tranzactiilor, acestea fiind sterse aproape instantaneu.

Totuși să nu blamăm în totalitate pe întreprinzător, la urma urmei marfa este întotdeauna rezultatul cererii, atăta timp cât se cere se va găsi cineva sa producă. Așadar să vedem până unde poate merge prostia.

falsuri filatelice


falsuri filatelice


Așa cum era de așteptat, prostia nu are limite, individul are 322 de calificative din care aproape 99 % sunt pozitive. Puteți observa mai sus că oamenii nu ezită să arunce si 50 € pentru mai multe loturi din aceste falsuri, și se declară foarte satisfăcuți de afacere.

În ceea ce privește filateliștii care colecționează aceste falsuri nu se poate comenta, chiar nu merită... Totuși, fenomenul este unul foarte grav în opinia mea, să-ți poți fabrica singur falsurile și după aceea să le comercializezi nestingherit pe un site cu vizibilitate mondială mi se pare un tupeu incredibil.

Individul este deja versat în noua lui profesie. Falsurile sunt încă banale și nu prezintă niciun pericol pentru un filatelist văzător, totuși prezintă câteva detalii care demonstrează că individul își perfecționează produsul. La falsurile procurate de mine am observat că acestea sunt imprimate față-verso, iar acestea se suprapun perfect, ceea ce nu este ușor de realizat cu o imprimantă comună.

Mai mult, individul este versat și în ceea ce privește rezolvarea eventualelor reclamații venite de la clienți. Atunci când i-am reproșat că marfa lui este jalnică, fără nicio ezitare mi-a returnat costul pieselor reținându-mi doar costul transportului și comisionul eBay oferindu-mi în schimb piesele gratis. În concluzie, dacă faceți afaceri cu el nu puteți ieși în piedere... toată lumea are de câștigat.

Mai jos aveți dovezi ale activității individului, inclusiv identitatea acestuia. Toate probele de mai jos le pot pune la dispoziția oricărei instițuții, club, asociație fiatelică, etc. dispusă să ia masuri împotriva individului.

falsuri filatelice


falsuri filatelice     falsuri filatelice


falsuri filatelice


Probabil cei mai mulți dintre voi considerați astfel de indivizi ca fiind inofensivi, pentru că falsurile lor nu prezintă un pericol real pentru filateliști, însă atâta timp cât activitatea este profitabilă și vor putea acționa nestingheriți, acesti indivizi își vor perfecționa falsurile și mai devreme sau mai târziu vor sufoca comerțul cu mărci poștale autentice. Dacă vă faceți timp să urmăriți site-urile gen eBay, Delcampe, Okazii, etc. veți observa că acestea sunt practic sufocate de falsuri, în special Okazii, raiul vânzătorilor de gunoaie.

Un alt lucru pe care îl veți observa este că falsurile se "mișcă" mult mai rapid ca mărcile autentice, ceea ce ne demonstrează că activitatea este foarte profitabilă.