Reimpresiune Gorjan retușată

 

13 Decembrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În urmă cu câteva zile am dat pe eBay peste o metodă foarte ingenioasa de a păcăli amatorii de mărci clasice românești, o metodă pe cât de grosolană pe atât de eficientă. Lotul cu pricina îl puteți admira mai jos.

reimpresiune gorjan retușată


Piesa cea mai atractivă din lot este marca de 5 parale, Cap de Bour - emisiunea a II-a, mai jos aveți o imagine de detaliu. Nu cred că vânzătorul a fost conștient de faptul că vinde o "marcă cu probleme", dacă ar fi știut, nu cred că ar fi oferit o imagine atât de bună. Nu are sens să mai insist pe faptul că lotul mai conține și alte falsuri mult mai puțin subtile, ne vom concentra doar pe marca de 5 parale.

reimpresiune gorjan retușată     reimpresiune gorjan retușată


În opinia mea, Capul de Bour este de fapt o reimpresiune Gorjan, pe care cineva a "retușat"-o puțin pentru a semăna mai mult cu piesele din emisiunea de la 1858.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu reimpresiunile Gorjan, aceste mărci au fost emise folosindu-se clișeele autentice, dar la momentul când au fost descoperite acestea erau foarte deteriorate, motiv pentru care reimpresiunile diferă semnificativ (în primul rând ca desen, dar nu numai) față de mărcile emisiunii clasice. Reimpresiunile au rama foarte deteriorată, în partea stângă există goluri foarte mari, de asemenea în partea superioară apar breșe care nu se întâlnesc la mărcile autentice.

Nu vreau să plictisesc, am tot scris despre aceste reimpresiuni, dacă doriți mai multe informații urmați link-urile de aici sau aici.

Retușurile constau în completarea grosolană a o parte din golurile specifice reimpresiunilor. Intervenția întreprinzătorului sunt destul de evidente chiar și cu ochiul liber: în special în goarnă și la litera P. Mai jos am evidențiat câteva din locurile unde s-a intervenit asupra piesei.

reimpresiune gorjan retușată


Este evident că marca în aceste condiții nu mai are nicio valoare, nici măcar ca reimpresiune. Cert este că scopul a fost atins, lotul a fost vândut pentru 122 £, poate cumpărătorul mai recuperează ceva din pagubă cu restul de mărci, și oricum poate sa dea "leapșa" mai departe...

reimpresiune gorjan retușată


În concluzie, reimpresiunile Gorjan sunt destul de ușor de identificat. Principalul semn care le evidențiază este deteriorarea accentuată și generala a clișeului, în special golurile mari din cadrul stâng și A-ul de jos, distrus aproape total.