Bisecte asistență socială

 

06 Decembrie, 2015Autor: Dragoş Negoiţescu

 

La piesa de mai jos mi-a atras atenţia francatăura neobişnuită, compusă din două jumatăţi de timbre pentru asistenţă socială, unul de 50 de bani si unul de 25 de bani, adică o taxă de 37.5 bani.

Acum, o scurtă prezentare a acestei taxe, pentru a înţelege toată lumea despre ce vorbim; şi pentru aceasta voi cita direct de la sursă:


"Obiectele de corespondenţă poştală au fost francate în mod obligatoriu sau facultativ cu mărci care reprezentau taxe destinate altor fonduri decât cele ale Direcţiei Generale PTT. Aceste mărci nu erau poştale, dar prin circulaţia lor pe corespondenţa prin poştă au căpătat un statut semi-poştal...

Taxa de timbru de asistenţă socială s-a aplicat -obligatoriu- pe corespondenţă în perioada 1 ianuarie 1921 - 31 decembrie 1929. Neaplicarea timbrului de asistenţă socială... se taxa dublu la destinatar, cu excepţia celor adresate militarilor încazarmaţi grade inferioare, care plăteau taxa simplă."

Tarifele, taxele şi gratuităţile poştale în România 1841-2008 - Călin Marinescu


Pentru anul 1929, taxa pentru o Carte Poştală simplă era 25 bani. Asadar, s-ar justifica o taxă de 25 sau 50 bani, în niciun caz 37.5 bani. De asemenea, utilizarea mărcilor fracţionate nu era permisă de regulamentele poştale.

suprataxă asistenţă socială


suprataxă asistenţă socială


Inițial am considerat că piesa avea o bună șansă să fie autentică, însă la cateva săptămâni după ce am cumpărat-o, același vânzător, scoate la vânzare un al doilea exemplar.

Și culmea, noul exemplar era datat identic; ceea ce anulează chiar și șansele de a fi un fals de epocă, fabricat de vreun functionar poștal de la oficiul poștal din Oradea; ștampila fiind cel mai probabil și ea falsă.

Ambele falsuri sunt datate "20.XI.929", au ca destinata pe "baronul Berlinsky" și poartă stampila Oradea 2 EXPEDIRE.

Piesele au fost vândute pe eBay de utilizatorul ichraeumeauf14, prima la 16 USD, cea de-a doua așteaptă oferte la 10 EUR.

suprataxă asistenţă socială


suprataxă asistenţă socială