Paris - decupaje false

 

28 Aprilie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Decupajele de mai jos au facut parte dintr-un lot mai mare oferit în 2015 la Corinphila (lotul 1096 din cadrul licitatiei 202-204). Piesele erau prezentate ca decupaje autentice.


decupaje paris falsedecupaje paris falseAmbele piese sunt false, și falsurile sunt relativ ușor de depistat pentru cineva familiarizat cu emisiunea Paris, nu neapărat cu decupajele.

La piesa de 1 1/2 bani nu vedem linia fină din interlinia medalionului, lipsește și întreruperea din meandrul dreapta-jos, piesa este un fals integral.

La piesa de 5 bani lipseste "croșeta", care ar putea fi totuși prezentă sub cadru (se observă ca piesa este puțin descentrată), și mai interesant este că cercul perlat prezintă "perla cu punct" și pare a avea și forma corectă. Este posibil ca cercul perlat și cadrul să provină dintr-un decupaj autentic, și doar suportul să fie fals sau să provină dintr-o probă București. "Modelul" de dantelură de mai sus este specific probelor executate pentru emisiunile București.

Elementul care descalifică imediat piesele de mai sus este prezența dantelurii în partea de sus și jos, decupajele nu au fost dantelate, orice decupaj dantelat este fals integral sau cel puțin parțial.

Piesele nu respectă nici culorile decupajelor autentice.

Pentru mai multe detalii despre microsemnele Emisiunii Paris și decupaje autentice vedeți aici.