Eseuri Paris cu dantelură falsă

 

28 Iulie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Încă odată o cunoscută casă de licitații ne oferă cu nonșalanță falsuri. De data aceasta este vorba despre niște falsuri ceva mai subtile, varietăti de dantelură ale Emisiunii Paris (1872).

Nu voi explica aici de ce aceste piese sunt Paris, pentru cine nu cunoaște microsemnele recomand un articol mai vechi, care poate fi citit aici.

Așadar, iată oferta! Avem anul 1872, deci vorbim despre Emisiunea Paris, patru perechi nedantelate la mijloc.

eseuri paris cu dantelură falsă


O varietate foarte frumoasă de dantelură, dar din păcate această varietate este imposibilă la această emisiune. Pentru a vă convinge nu trebuie decât să deschideți un banal catalog filatelic, orice ediție doriți începând cu '74 (versiuni mai vechi nu am consultat). În oricare dintre acestea veți găsi specificat la Emisiunea Paris că aceasta a fost dantelată în casetă. De fapt dantelura este în pieptene, dar asta este o altă discuție, totuși oricare din cele două danteluri ar fi cea reală, problema rămâne: la dantelura în casetă sau pieptene varietatea aceasta este imposibilă. Această varietate este posibilă doar la dantelura în linie.

eseuri paris cu dantelură falsă     eseuri paris cu dantelură falsă


eseuri paris cu dantelură falsă     eseuri paris cu dantelură falsă


La valorile de 1 1/5 bani și 25 bani este evdent că nu pot fi decat Paris, totuși la valorile de 3 bani și 5 bani unii ar putea suspecta că sunt București, dar și această ipoteză este ușor de demontat, dantelura de la Emisiunile București sunt intr-adevar în linie, dar sunt foarte neregulate, se recunosc foarte ușor.


În regulamentul casei de licitații găsim specificat ca "autenticitatea tuturor pieselor oferite este garantată", dar mă rog doar pentru 30 de zile, după care casa de licitații se spală pe mâini. Totuși pe ce își bazează "garanția" dacă nu s-a obosit nici măcar să consulte un banal catalog.

eseuri paris cu dantelură falsă


Așadar, de ce își permite respectiva casă de licitații să arunce vorbe goale, oferind garanții fără niciun fundament ? Pai simplu: toate organizațiile filatelice regionale și internaționale dorm în post, comercializarea de falsuri, mai nou și certificarea de falsuri, au devenit un fenomen generalizat, acestea sunt oferite de toată lumea "la lumina zilei" fără ca cineva să mai spună ceva...

Eu unul am renunțat să le mai fac public numele acestor ___________ (catalogații voi) pentru că oricum nu ar avea niciun efect, nu aș face decât să-mi fac dușmani gratuit, nu sunt eu persoana abilitată să-i trag la răspundere. Dar pentru că nici nu pot să asist pasiv la acestă activitate, continui să semnalez... anonim.


PS: ...și acestea nu sunt singurele falsuri din oferta casei de licitații, promit să revin si cu alte exemple din care să tragem învățăminte...