Ștampile îndepărtate chimic

 

7 Aprilie, 2019Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În urmă cu ceva timp am procurat un lot mai consistent de mărci din emisiunea Paris și emisiunile București, și după ce au zăcut pe un raft le-a venit timpul să fie sortate. Marca de mai jos o pregăteam de vânzare, în grupul de neuzate, însă când am scanat-o o mare surpriză mi-a rezervat spatele mărcii, unde se poate observa foarte clar urma unei ștampile.

În realitate aceasta este mai puțin vizibilă, însă cu atenție se poate observa chiar și cu ochiul liber; dar pe fața mărcii ștampila nu mai are niciun fel de urmă vizibilă.

stampila indepartata chimic      stampila indepartata chimic


Un astfel de fenomen nu poate fi decât rezultatul unei încercări parțial reușite de îndepărtare chimică a ștampilei, și spun chimică, deoarece spălarea unei mărci uzate cu apă simplă nu poate produce un astfel de efect.

Mai jos aveți un alt exemplu, ceva mai puțin reușit, dar evident oferit ca marcă neuzată; dar se vede cu ochiul liber urma ștampilei.

stampila indepartata chimic


stampila indepartata chimic


Aș mai adauga că nu trebuie sa mergeți la extrem, și să considerați că orice ștampilă mai ștearsă ascunde o încercare de prelucrare chimică. Mai ales la clasice aș recomanda reținere, în special la ștampilele albastre, care am impresia că au o sensibilitate la trecerea timpului și se sterg de fapt în urma oxidării naturale a compușilor din tuș. Însă recomand atenție sporită la mărcile postclasice, unde am tot văzut exemplare suspecte.

Mai jos aveți câteva exemple de mărci clasice uzate, unde s-ar putea crede că s-a încercat îndepărtarea ștampilelor, însă în aceste cazuri nu este vorba despre așa ceva, în acest caz ștampilele s-au deteriorat natural, ca urmare a instabilitătii compușilor organici din tuș.

stampila autentice      stampila autentice


stampila autentice