Ștampile figurative "vapor" - falsuri

 

1 Februarie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Anul trecut, undeva în a doua jumătate a anului, pe eBay au fost oferite spre vânzare următoarele 3 cărți poștale. Special la aceste cărți poștale este faptul că poartă ștampile cunoscute sub numele "ștampile figurative vapor", acetea indică faptul că respectiva corespondența a circulat prin cursele fluviale românești.

Nu mi-am propus să detaliez ce este cu aceste curse, cum au fost organizate, care erau, etc. Au făcut-o mulți alții înaintea mea, aveți la dispoziție o mulțime de lucrări de calitate pe acest subiect. Eu mi-am propus doar să vedem daca nu cumva avem iar de-a face cu falsuri.

stampile figurative vapor falsuri

Fals 1


stampile figurative vapor falsuri

Fals 2


stampile figurative vapor falsuri

Autentic


Evident, în opinia mea ștampilele vapor de pe primele două sunt falsuri. Pentru prima piesă verdictul este 100%, la cea de-a doua să spunem că ștampila este destul de slabă și ar fi o șansă din o mie să fie autentică. Singura autentică este doar ultima piesă.

Prima piesă a fost vândută în perioada amintită pentru 520$, cea de-a doua 220$, iar exemplarul autentic 200$. Surprinzător, prima piesă a revenit la vânzare în Ianuarie 2018, și de data aceasta a fost adjudecată la 100$.

Vânzătorul este din ce am observat eu până acum un om serios, chiar eu am cumpărat câteva piese de la el, și vinde piese foarte bune. Dacă nu aș fi văzut cu ochii mei că a repus la vânzare piesa refuzată, nu aș fi avut nicio îndoială că pur și simplu nu cunoaște aceste falsuri, totuși acum am ceva îndoieli că nu știe ce face...

stampile figurative vapor falsuri


Mai jos mi-am propus să fac o scurtă trecere în revistă a câtorva microsemne care să vă ajute să identificați falsurile acestor ștampile. Sursa documentației se găseste în lucrarea Ștampilografie Poștală - Kiriac Dragomir, o carte de căpătâi pentru amatorii de filatelie românescă.

stampile figurative vapor falsuri

FALS AUTENTIC
1. Fumul redat cu 3 bucle. Fumul redat cu 4 bucle.
2. Vela redată mult simplificat, prin doar câteva linii. Vela redată în detaliu cu liniatura verticală în colțul dreapta-jos.
3. Hașurile orizontale de la pupa sunt mult mai rare, și capetele din stânga nu formeaza sunt aliniate la fel. Hașurile orizontale de la pupa sunt mai dese, și capetele din stânga sunt aliniate la fel.
4. Steagurile sunt identice la falsuri pentru toate cursele. La exemplarele autentice există mici diferențe între curse la nivelul steagului.
5. Cârma este redată doar prin câteva linii verticale. Cârma este mai fidel redată, este conturată.
6. Coșul pentru eliminarea fumului este hasurat cu doar 2 linii verticale. Coșul pentru eliminarea fumului este hasurat cu mai multe linii verticale, cu spațiu alb în mijloc.
7. Linie întreruptă în partea superioară, iar la pupa mai apare o linie care sugerează existența unei punți suplimentare. Linie continua în partea superioară, pe toată lungimea vasului, fără linie suplimentară la pupa.
8. Steagul mai scurt și alb în mijloc. Steagul complet negru și mai lung.

* a, b, c - prin litere mici sunt evidențiate mai multe pete de culoare care apar la falsuri.


La acest gen de piese recomand atenție sporită, sunt frumoase, rare și prețurile sunt destul de ridicate. Dar dacă rețineți doar 2-3 microsemne veți fi pregătiți să identificați falsurile. Am numerotat microsemnele în ordinea relevanței. Puteți să vă exersați competențele nou dobândite pe piesele de la începutul articolului, și dacă considerați că eu mă înșel la primele două piese, nu mă supăr dacă mă contraziceți.