Cap de Bour, 81 parale - falsuri

 

15 August, 2015Autor: Dragoș Negoițescu

 

Săptamâna aceasta s-a terminat înca o licitație interesantă, este vorba despre un ștraif de 6 mărci din emisiunea Cap de Bour, 81 parale, deci emisiunea I. Pentru cititorii nefamiliari cu emisiunile clasice voi menționa că această mărca face parte din prima emisiune de mărci poștale de pe teritoriul principatelor românești, mai exact Moldova. Marca de 81 de parale este una din raritățile filateliei românești, fiind evaluata la 42.000 EUR in stare neobliterata, marca obliterata este si mai scumpa...

Așadar, dacă piesa ar fi fost originală ar fi avut o valoare de catalog cu multe cifre... Nu am vazut, și nu am auzit de exemplare multiple la emisiunea I. Probabil ar fi concurat, ca și preț, renumitul "Ziar" de care a auzit toată lumea.

Dar să revenim cu picioarele pe pământ!

Este vorba despre un fals, dar este un fals destul de bine făcut, desenul mărcii imită destul de bine originalul. Nu este exclus sa fie un fals de epocă. În mod sigur, hartia pe care sunt imprimate mărcile este o bucata veche de coală. Ceea ce lasă de dorit este tehnica de imprimare. Mărcile originale nu au variații de culoare (aici se văd clar variațiile de culoare, de la negru la albastru pe cel puțin două dintre mărci). De asemenea, alternanța de culoare de la un exemplar la altul este puțin probabil să fi fost așa la exemplarele originale. Prima emisiune a fost imprimată prin aceeași tehnică cu emisiunea a II-a. Alternanțele de culoare sunt sesizabile de la un rand la altul, eventual o estompare treptată în cadrul rândului este mult mai probabilă.

Punctele slabe ale acestui fals sunt hârtia și tușul.

Prețul obținut nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni, am vazut falsuri mult mai slabe vândute la prețuri mai mari. Acesta a reușit sa obțină "doar" 502 EUR.

cap de bour fals


cap de bour fals

Mai jos avem câteva imagini mai detaliate:

cap de bour fals     cap de bour fals


cap de bour fals


Iar la final, este recomandat să vedem și un exemplar original.

cap de bour fals