Montaje cu mărci originale

 

3 Mai, 2015Autor: Dragoș Negoițescu

 

Anul trecut, un negustor din Ucraina a scos la vânzare, pe un site de licitații foarte cunoscut, un lot de plicuri care au făcut ceva valuri la vremea respectivă.

Piesele au atras atenția imediat, pentru că erau niste piese foarte arătoase, curate, bine păstrate, și porneau de de la 0 în sitemul de licitație clasic. S-au găsit o mulțime de amatori pentru ele, în cele din urmă s-au aruncat bani seriosi pe ele.

Din păcate piesele erau falsuri, dar o categorie aparte de falsuri, erau montaje cu mărci originale pe plicuri circulate fara mărci, dar tot originale. Cel mai evident detaliu care dă de gol falsul sunt ștampilele folosite, repectivele birouri nu au avut ștampile cu ornament stea (S62).

Ce mai bună sursă de informații în materie de ștampile este lucrarea Ștampilografie Poștală - Kiriac Dragomir.

Alte detalii care dovedesc falsul, și pe care merită sa le retinem:
- ștampilele par a lasa urme în structura hârtiei, ceva asemănător unei ștampile seci, așa ceva nu se întalnește la piesele originale,
- destinatarii sunt instituții oficiale (judecătorii, ministere, coducerea bisericii), aceste trimiteri erau scutite de taxe poștale. Aceste piese sunt de multe ori confundate de către vânzători, mai mult sau mai puțin voit, cu trimiterile prefilatelice.

Mai jos aveți câteva exemple din piesele respective:

RUSI-DE-VEDE

falsuri cu marci originale


URDICENI

falsuri cu marci originale


STREHAIA

falsuri cu marci originale