București I - falsuri

 

29 Septembrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Nu mai știu daca am spus deja, dar nu contează dacă mă repet, poate vom deveni mai atenți și poate mai studioși: "toată lumea vinde falsuri". Există excepții, însă sunt atât de puțini cei cu obrazul subțire, că mai bine rețineti: toată lumea vinde falsuri.

Deci vom vorbi iar despre falsuri. Azi s-a încheiat o licitație importantă pentru colecționarii emisiunilor Paris (1872), București I (1876) și București II (1879), o mulțime de piese interesante au fost oferite în cadrul acestei licitații, dar din păcate au fost și o mulțime de falsuri. Despre unele am vorbit înainte de finalizarea licitației aici. Acum am mai ales două falsuri interesante.

Primul fals este o piesă chiar interesantă, este o impresiune recto-verso falsă. Falsul este foarte ingenios, pe spatele unui exemplar autentic de 30 bani București I a fost tipografiată în fals încă o impresiune.

impresiune recto-verso falsă


Falsul este destul de evident pentru un ochi antrenat, simpla comparatie a celor două impresiuni ar fi trebui sa deconspire falsul. Microsemnul caracteristic al mărcii de 30 de bani este piciorul stâng al R-ului mai scurt, dar să spunem că acesta este un microsemn subtil, și nu este întotdeuna evident. Mai avem "corșeta", care și ea lipsește, și cea mai evidentă diferență apare la gât în partea superioară, acolo desenul diferă remnificativ, nu mai spun că falsul prezintă un microsemn caracteristic mărcii de 1 1/2 bani.

Pentru comparație, aveți mai jos un exemplar autentic, vândut în cadrul aceleiași licitații.

30 bani bucurești I autentic


Voi mai menționa doar că falsul s-a vandut pentru 160€, în timp ce blocul autentic s-a vândut pentru 200€. Ar fi chiar culmea să fi fost cumparate ambele de același individ...

Cel de-al doilea fals este unul destul de grosolan, țin să-l prezint totuși pentru că este primul fals pe care îl văd pentru 5 bani București I, eroare de culoare.

5 bani eroare culoare falsă


Falsul este evident pentru că la marca de 5 bani lipsește "corșeta" microsemnul caracteristic mărcii de 5 bani (valabil atât pentru clișeul București, cât și pentru clișeul Paris). Pentru comparație puteți folosi exemplarul autentic de mai jos.

5 bani eroare culoare autentică


Acest fals nu a făcut victime, nu s-a riscat nimeni la un chilipir de 50€ pentru o piesă care valorează poate câteva mii de euro.