Loterie filatelică

 

20 Ianuarie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Normal că nu știți ce este aia o "loterie filatelică", nici eu nu mi-am imaginat până azi o escrocherie așa ingenioasă. Utilizatorul nystamps de pe eBay este destul de cunoscut amatorilor de mărci clasice românești, vinde aproape în permanță mărci românești. Unul din aspectele interesante la acest dealer este faptul că vinde și foarte multe falsuri, însă până azi nu am observat să găsească așa un număr mare de fraieri, azi s-a dat o adevărată bătălie pentru falsurile acestuia.

cap de bour fals


Totuși unde este escrocheria ? Veți observa că în descrierea mărcilor vânzătorul face următoarea formulare "Forgery? If Genuine $..." (română: Fals? Dacă este autentic $...).

Escrocheria este foarte ingenioasa și elaborată din următoarele motive:

- punând sub semnul întrebării autenticitatea piesei vânzătorul își declină responsabilitatea, și practic lasă decizia la cumpărător, pe a cărui ignoranță se bazează,

- în a doua parte a descrierii, vânzătorul avertizează că dacă mărcile se vor dovedi autentice, pe cumpărători îi așteaptă câștiguri uriașe, mii de dolari...

Și tehnica a funcționat perfect, toate cele 4 loturi au înregistrat între 25 și 35 de bid-uri, iar unul dintre loturi doar 11 bid-uri, o adevărată bătălie.

cap de bour fals     cap de bour fals


cap de bour fals


cap de bour fals     cap de bour fals


Mărcile sunt niște caricaturi, nici nu pot fi încadrate la falsuri, sunt ridicole. Cu excepția exemplarului de 5 parale emisiunea a II-a Cap de Bour, care imită multe din microsemne, toate celelalte sunt doar niște caricaturi, care de obicei se vând la prețuri sub 20 $.

De curiozitate m-am uitat cine a fost câștigătorul licitației, de fapt au fost trei câștigători, ceea ce demonstrează încă o dată că proștii nu suferă niciodată de singurătate. Nu pot decât să le urez să se bucure de noile achiziții!

Revenind la negustorul nostru, aveți mai jos realizările acestuia, și nu sunt deloc de neglijat. peste 250.000 de vânzări pe eBay, cu aproape 100.000 de vânzări doar în ultimele 12 luni.

dealer falsuri


dealer falsuri


În concluzie, vă las pe voi să calculați care sunt șansele ca eu să mă fi înșelat, și escrocul nostru să fie de fapt un vânzător onest.