Falsuri periculoase Carol cu Favoriți
În urma cu câteva luni mi-a fost trimisa o fotografie cu un fals asemanator celui de mai jos, un bloc de 10 mărci dispuse tot pe 2 randuri, însă fotografia era slabă și nu puteam vedea prea multe detalii. Coincidența face ca o altă piesă, care prezintă aceleași semnalmente, tocmai a fost vândută pe eBay.
Falsul este interesant, pentru că este foarte bine realizat, la o vedere neatentă poate trece ușor drept original, în niciun caz nu poate fi încadrat în categoria caricaturilor de care este internetul plin.
Un detaliu iese totuși în evidență chiar și cu ochiul liber, și acesta este culoarea crem a hârtiei. Se cunosc și nuanțe mai îngălbenite de hârtie la exemplare originale, însă la piesa de față se vede ca această culoare nu este rezultatul trecerii timpului sau păstrarii în condiții neadecvate, este nuanța naturală a hârtiei. Și mai mult, pare o hârtie de slabă calitate, cu multe impurități.
În afară de lipsa microsemnelor caracteristice blocului de report, un detaliu care deconspiră falsul sunt liniile albe foarte fine care pot fi observate în fața efigiei, la rândul superior linia intersectează efigia la baza nasului, iar pe rândul al doilea linia atinge doar nasul. Aceste linii sunt aproape perfect verticale și prezintă întreruperi, însă porțiuni din ele sunt prezente la toate cele 8 mărci. Pentru a fi clar pentru toată lumea despre ce vorbesc, am figurat aceste linii cu roșu la primele mărci din dreapta, acolo unde și sunt cel mai vizibile.
Dacă ținem cont și de faptul că această emisiune este litografiată, este ușor să realizăm că un asemenea microsemn să nu fi fost observat și menționat nicăieri în literatura de specialitate până acum, este absolut imposibil. Din experiența personală pot spune că astfel de microsemne sunt specifice emisiunilor tipografiate, nicidecum celor litografiate. Astfel de varietăți veți întâlni de exemplu la emisiunile București. Cateva exemple puteți vedea aici.
În concluzie, eu cred că acest fals a fost realizat prin utilizarea tiparului înalt, și nu prin litografiere.
Tot același vânzător a vandut și un bloc de 4 mărci, tot Carol cu Favoriți, 25 bani de această dată, și acesta tot fals. Și acesta este un fals bunicel, binențeles nici aici nu veți găsi microsemnele prezente la originale. Însă motivul pentru care merită menționat este că aici este mai evident faptul că a fost realizat prin utilizarea tiparului înalt. O dovadă în sprijinul acestei afirmații se poate observa la marca din dreapta, la ultima linie de jos, unde se poate observa o linie albă foarte fină chiar în mijlocul ei. O astfel de varietate nu ar fi posibilă la o marcă litografiată decât daca acolo s-ar fi trasat doua linii în loc de una, ceea ce este evident fals.
Aș spune că această nuanță de hârtie am mai întâlnit-o la falsuri, iar falsul de la 25 bani cred că l-am mai văzut. Totuși linia aceea verticală de la primul bloc o abserv pentru prima dată, și constituie un bun semn de a identifica falsurile la litografiate, orice piesă din emisiunile tipografiate care prezintă astfel de "zgârieturi" este foarte suspectă. Aș mai spune că este foarte probabil ca cele două piese să aibe același autor.
În final nu-mi rămâne decât să vă recomand să vă bazați pe microsemnele menționate de cataloagele de specialitate pentru litografiate, nu dau niciodată greș. Iar acolo unde nu sunteți siguri, mai bine renunțați, din experiență pot spune că în 99% din cazuri o piesă dubioasă este de fapt un fals mai bine realizat. Nu riscați mai mult decât vă permiteți să pierdeti pe astfel de piese.
Piesele de mai sus au făcut o pagubă de 160$ prima, și 67$ cea de-a doua.