Eroare 5 bani roșu uzată
De curând a apărut pe un portal de licitații on-line o piesă foarte interesantă, un exemplar 5 bani București II (1879/1880), eroare de culoare obliterată. Vânzătorul a fost foarte rezervat în evaluarea lui, de doar 750 €, o astfel de piesă, în stare circulată sare lejer de 2.000 €, cunosc persoane care ar miza sume importante pe o astfel de piesă, și sunt convins că nu ar fi putut trece neobservată.
Eroarea de culoare 5 bani roșu/roz București II circulată constituie una din cele mai mari rarități ale filateliei românești postclasice, la eroarea București 2 și piesa în pereche cu 10 bani constituie o raritate, cunoscându-se doar un singur exemplar.
Recunosc, eu personal nu am văzut o astfel de piesă autentică, nici măcar în poze. Din păcate, chiar și după ce am văzut piesa de mai sus, rămân în expectativă și încă aștept să văd marea raritate. Am mari rezerve în ceea ce privește autenticitatea acestei piese ca întreg marcă + ștampilă, nu am nicio îndoială că marca a fost executată cu clișeul autentic, însă sunt multe probleme cu restul de detalii.
1. La eroarea de culoare București II, absolut toate lucrarile de specialitate statuează că eroarea originală are o culoare deschisă, spre roz. Eroarea roșu aprins fiind reimpresiunea Gorjan din 1880, personal am mari rezerve vis-a-vis de a această afirmație, dar lucram cu ce avem.
2. Impresiunea ștampilei este neobișnuită, prezintă multe îngroșări suspecte, o ștampilă poștală este aplicată rapid, impresiunea fiind de obicei foarte uniformă. Mai mult ștampila autentică MINISTERUL DE FINANȚE prezintă o steluță în partea de jos, la piesa noastră se poate observa un punct complet amorf în locul steluței.
3. Însă detaliul care descalifică total piesa este tipul ștampilei, aceasta este SUCURS. MIN. FINANC., pentru care se cunoaște data târzie 6 decembrie 1877. Emisiunea București II avea să fie emisă abia doi ani mai târziu, în 1879.
Din păcate nu am la îndemână piese cu ștampila respectivă ca să pot face niște comparații, însă cred că avem sificiente argumente să considerăm piesa cel puțin suspectă.
Dacă îmi permiteți un sfat pentru filateliștii mai puțin experimentați, care sunt dispuși sa "joace la risc" pe rarități filatelice: nu riscați mai mult decât vă permiteți să pierdeți... Piesele de genul acesta au potențialul mare de a păgubi filateliștii mai puțin experimentați, momentan s-a vândut pentru doar 260 $.
Problematica erorilor de culoare București este un subiect foarte interesant despre care mă documentez și îl studiez de câțiva ani buni. S-a scris foarte mult despre acest subiect, însă din păcate s-au scris și foarte multe prostii, chiar periculoase pentru buzunarul filatelistului onest. Recomand cumpătare pentru cei care intenționează să investească în aceste piese.
Bibliografie:
(1) Stampilografie Poștală - Kiriac Dragomir (1990)
(2) Catalogul Marcilor Poștale Românești '74
(3) Emisiunile București 1876-1885 - Marcel Șapira (1997)
(4) Les Timbres De Roumanie Des Emissions De 1872 a 1879 - Eduardo Cohen (1952)
(5) Erorile de culoare de 5 bani albastru și 5 bani roz-carmin din anul 1879 ale emisiunilor București - Emanoil Săvoiu (Filatelia 6/1979)
(6) Reflecții asupra erorilor de culoare din 1879 - C. M. Trevers (Filatelia 1995, preluat The N.S.W. Philatelist - Nov. 1985)