Cap de bour / 80 par - FALS
ORIGINAL vs. FALS
Urmăresc piața filatelică de 3-4 ani și pot spune că dacă la început vânzarea falsurilor mi se părea o activitate accidentală sau o glumă proastă facută de niște indivizi care "ciupeau" câțiva dolari vânzând niște măzgălituri fără valoare, pe masura ce trece timpul mă conving din ce în ce mai mult că avem de-a face cu o adevarată industrie, cu indivizi care stiu foarte bine ce fac, și fac o gramadă de bani înselând colecționarii.
Și mai trist este că mulți așa-ziși negustori le comercializează de cele mai multe ori în deplină cunoștința de cauză, perfect conștienți că ceea ce vând este un fals. Și încă și mai trist este că există cataloage care prezintă imagini cu falsuri pentru a exemplifica emisiunile filatelice. Voi da și un exemplu, pentru a nu fi acuzat de răspândire de zvonuri, "Lazăr Carjă / Mircea Manole - Catalogul timbrelor poștale românești (2006)" prezintă la pagina 112 un fals - o caricatură a mărcii de 5 Parale, Cap de bour - emisiunea a-2-a, este prezentată ca facând parte din "reimpresiunea Gorjan". La reimpresiunile Gorjan au fost utilizate clișeele originale, deci acea caricatură nu poate fi "reimpresiune Gorjan".
***
În cadrul acestui site voi încerca să aduc în atenția dumneavoastră acele falsuri pe care eu le consider periculoase, falsurile care pot înșela chiar și colecționarii cu ceva experientă.
Falsul de mai sus este un astfel de fals, este un fals emis în dauna colecționarilor.
Mai jos vom analiza pe îndelete piesa, astfel că la sfârșit să putem trage o concluzie obiectivă.
Microsemne reproduse
- spărtura ramei drepte, deasupra celui de-al doilea R din SCRISOREI; semnul caracteristic tipului 2, prezent și la tipul 3.
- forma urechilor respectă destul de bine forma originală.
- cornul din dreapta reproduce perfect originalul.
- spărtura din buza inferioară a bourului este și ea prezentă.
- cifra 0 respectă proporția din original, este mai mica decat 8.
- multe dintre litere sunt foarte bine conturate.
Microsemne omise
- cel mai important microsemn, steaua este destul de prost conturată și lipsește spărtura din raza superioară.
- litera T este un alt microsemn omis, așa cum am mai spus, litera T este un microsemn carcateristic al emisiunii a 2-a, brațele sunt două triunghiuri nelipite de picior.
- spărtura din cadrul drept nu prea respectă defectul cadrului original, în cadrul original spărtura este putin oblica.
- desenul din interiorul urechilor este foarte vizibil, și nu respectă desenul original. Desenul se prezintă ca două linii unite spre varful urechilor, și care se întind spre baza urechilor, conturând ceva asemanator unor săgeti.
- în gâtul goarnei nu se vede nici macar o linie mediană, genul asta de defect nu poate fi prezent la tipul 2, unde clișeul era înca destul de proaspăt.
Coroborând toate cele de mai sus, se poate da un verdict destul de obiectiv, FALS !
Este un fals deastul de bine realizat, eu consider ca merită studiat. Cel care l-a realizat stia în mod sigur ce face, și a fost realizat pentru a însela vigilenta colecționarilor.
Vă las plăcerea de a studia și invața din imaginile celor două piese expuse în articol; dacă treceți mouse-ul peste imagini veți putea observa detaliile mărite.