Eseuri Paris/Bucuresti - falsuri

 

Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Un fals filatelic este o piesă fără nicio valoare, comercializarea acestora fără a avertiza eventualii cumpărători constituie infracţiune. Invocarea de către vânzător a necunostinţei de cauză nu absolvă de raspunderea penală.

De asemenea, nemarcarea corespunzătoare a unui fals, odată identificat, este o practică nocivă pentru filatelie.

Pentru a nu genera confuzii voi încerca sa clarific puțin câteva noțiuni. Eseurile și probele sunt piese rezultate din testele făcute înaintea executarii tiparului final sau în timpul executarii acestuie pentru a determina calitatea tiparului, hartiei, culorilor, etc.

În cazul de față nu avem de a face cu teste pentru determinarea calității falsului, aceste falsuri sunt piese care încearca sa treacă drept teste în executarea mărcilor originale, nu a falsurilor. Deci, mult mai justă este denumirea de "falsuri nedantelate". Desenul "eseurilor/probelor false" este de multe ori identic cu cel al falsurilor dantelate.

Pentru microsemne puteti consulta articolul de aici.


5 bani



Pentru această valoare avem două microsemne care ne ajută să identificăm falsurile: avem "croșeta" si "perla cu punct". Punctul din perlă se estompează la unele mărci și dispare cu desăvârșire din plașa realizată în România, totuși, "croșeta" se pastrează.

Tipul 1

eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


Fals evident, microsemnul liplește.

10 bani



Pentru 10 bani avem o mulțime de microsemne pentru clișeul realizat la Paris, problema se pune la mărcile realizate cu clișeul confecționat în țara, la acest clișeu nu se mai găsește niciunul din microsemnele cunoscute.

Tipul 1

eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


La acest tip de falsuri lipsesc microsemnele specifice cliseunui confectionat la Paris, detaliile efigiei sunt slab redate, ochiul, urechea sunt foarte stilizate, ornamentele din colțuri sunt slab reproduse, brațele nu au forma romboidală.

15 bani



Tipul 1

eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


eseuri false   eseuri false


Detaliile efigiei sunt slab redate, ochiul, urechea sunt foarte stilizate, ornamentele din colțuri sunt slab reproduse, brațele nu au forma romboidală.

30 bani



La marca de 30 de bani avem două semne caracteristice: piciorul stânga din ROMÂNIA mai scurt și "croșeta".

Tipul 1

eseuri false


La acest tip de fals lipsesc ambele microsemne.

50 bani



La marca de 50 de bani avem ca și microsemn, steagul primului 5 mai scurt.

Tipul 2

eseuri false   eseuri false


La acest tip de fals lipsește microsemnul caracteristic, iar desenul efigiei diferă semnificativ de original.

Valori multiple



Aceste falsuri sunt evidente în primul rând datorită faptului că pentru emisiunile Paris și Bucuresti nu există eseuri care căconțină valori diferite. Singurele combinații de valori se întalnesc dantelate si sunt 10 bani - 5 bani, erorile de culoare la 5 bani (albastru - București I și roșu - București II).

eseuri false eseuri false


Pe măsură ce mai găsesc falsuri, voi completa lista. De asemenea, puteți contribui și voi semnalându-mi tipuri care lipsesc din listă.