Încă un fals cu cântec

 

18 Ianuarie, 2018 / 3 Februarie, 2018 (update)Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Zilele trecute am primit de la un filatelist cu care mai schimb păreri din când în când încă o dovadă a faptului că falsurile filatelice încep să fie tolerate în arii din ce în ce mai înalte. De data aceasta avem o pereche Cap de Bour - 40 parale, emisiunea a II-a.

Falsul este cât se poate de evident, nu mi-am propus să demonstrez de ce este fals. Cine dorește să se convingă, îi recomand un articol mai vechi, în care am descris în detaliu microsemnele acestei emisiuni. Un astfel de fals nu ar trebui să ridice probleme niciunui filatelist serios.

cap de bour fals


cap de bour fals


Ceea ce mă frapează de acestă dată este faptul că piesa este autentificată de către American Philatelic Society (APS). Iar stilul în care este autentificată pare mai mult o glumă, practic nu se poate distinge numele expertului. Pe site-ul asociației, în secțiunea Certificate Archive puteți găsi numarul de ordine specificat în certificat și imaginea piesei, deci certificatul este cât se poate de autentic ("toate respectele pentru autenticitatea lui").

cap de bour fals


cap de bour fals


Falsul a fost oferit pe eBay la prețul de 250 dolari canadieni, și probabil va găsi cu ușurință un client din moment ce este însoțit de certificarea unei prestigioase asociații filatelice.

cap de bour fals


Totuși, oricine poate greși, am crezut că ar putea fi doar o greșeală singulară, motiv pentru care am zis că merită să verific puțin arhiva de certificate, și să vezi surpriză. Am găsit fără prea multe probleme încă trei piese cel puțin suspecte.

mărci clasice false


mărci clasice false


Principatele Unite, 6 parale, expertul consideră că piesa este un exemplar autentic din emisiunea "tipar de mână". Menționez că nu mă pretind un mare cunoscător al acestei emisiuni, totuși eu nu am văzut această nuanță la emisiunea din 1862; această nuanță roz este specifică emisiunii 1864 "tipar de mașină". Dar și eu cred că ar putea fi autentică, problema eu o văd la ștampilă, care se vrea a fi M1t (MOLDOVA 1 târzie - mai exact ștampila JASSY MOLDOVA - unde numele provinciei românești este scris cu caractere "grotești"). Ștampila este suspectă, cifra lunii pică prea la stânga.

mărci clasice false


mărci clasice false


Carol cu barbă, 10 bani galben. Deși imaginea lasă mult de dorit, eu cred că se vede destul de clar falsul. Puteți compara exemplarul de aici cu exemplarele autentice de aici.

mărci clasice false


mărci clasice false


Carol cu barbă, 10 bani impresiune defectuoasă. Și aici imaginea lasă de dorit, totuși eu vă dau un sfat la Carol cu Barbă: când vedeți părul ăla la ceafă, treceți mai departe, lasați-l pentru alții...

Din cauză că imaginile sunt sub orice critică nu se poate da o opinie 100% sigură, totuși eu consider toate piesele de mai sus foarte suspecte.

Dar să vedeți o altă ciudățenie, la următoarele piese experții nu au emis nicio opinie, deși piesele nu au nicio problemă vadită, eu unul mi-aș risca banii la orice oră pe astfel de piese.

mărci clasice autentice


mărci clasice autentice


Principatele Unite - 6 parale, dacă este autentic nu poate fi decât un 1862 "tipar de mână", un unicat foarte frumos și autentic în umila mea opinie, aparent pe hârtie vărgată orizontal.

mărci clasice autentice


mărci clasice autentice


Principatele Unite - 3 parale, iarăși o piesă la care eu nu văd nicio problemă, dar mă rog eu nu sunt expert...



3 Februarie, 2018 (update)

Și concluzia...


Din ciclul: "cum să faci bani din hârtie igienică", am neplăcerea de a vă prezenta încă un certificat American Philatelic Society (APS). De această dată avem un exemplar Cap de Bour din emisiunea a II-a, 5 parale - cadru întreg, adică una din raritățile filateliei clasice românești (aici puteți citi un articol despre piesa autentică).

Din păcate exemplarul de mai jos nici nu poate fi încadrat la falsuri, nu este decât o jalnică caricatură, fără absolut nicio valoare. Experții noștrii s-au obosit totuși să-i elibereze un certificat în care specifică faptul că este un fals.

cap de bour fals


De această dată experții APEX au emis și un certificat de evaluare, probabil pentru piesa autentică, pentru că jalnicul nostru fals nu poate valora 15.000 $. Însă eu nu vad niciun sens în a emite un certificat de evaluare pentru un fals, dar cu prețul exemplarului autentic. Nu mai vorbesc de faptul că în certificat este specificat numărul 8 - Scott, iar în următoarea hârțoagă specifică numarul de catalog 5a (doar numărul de catalog).

Mă rog, oricine poate presupune motivul...

cap de bour fals


În orice caz, dacă mai aveți pe acasă certificate de expertiză eliberate de APS-APEX, eu vă recomand prietenește să vă ștergeți cu ele, "experții" APS nu pot deosebii o foaie de ceapă de un Cap de Bour. Eu unul, nu mi-aș expertiza nici șosetele la ei.