Falsuri expertizate
Din motive lesne de înțeles piesele filatelice expertizate au exercitat întotdeuna o atracție mai mare decât cele neexpertizate, pentru marea masă a filateliștilor. Însă un certificat de expertiză poate fi și o capcană, pentru că tot mai mulți indivizi, în goana după bani, sau pur și simplu din prostie, aleg să împraștie certificate în stânga și-n dreapta.
În continuare vom vorbi despre un astfel de caz, este vorba despre un comerciant de mărci poștale din Paris, care s-a trezit peste noapte expert în filatelia clasică românească.
În ultimul timp, au început să circule tot mai multe piese însoțite de certificate de expertiză emise de acest Renaud de Montbas. Unele sunt autentice, dar sunt și foarte multe falsuri. Mai jos aveți doar cateva exemple, din păcate pozele sunt sub orice critică, așa le-am pescuit de pe Facebook...
Pentru piesa din stânga falsul este evident, este un exemplar Principatele Unite, care datorită culorii roz, nu poate fi decât emisiunea 1864, la care, valoarea de 6 parale nu a circulat. Deci ștampila este falsă, marca ar putea fi autentică, dar odată obliterată în fals, nu mai are nicio valoare filatelică.
La marca din dreapta, emisiunea Cuza, tiparul este foarte prost, dar ar putea fi o poza foarte proastă și să mă înșel.
Un fals ceva mai interesant este exemplarul Carol cu Barbă, 50 bani, de mai jos. Aceast fals este foarte răspândit și mulți colecționari sunt păcăliți cu el. Totuși, daca puneți un exemplar autentic lângă un astfel de exemplar lucrurile devin mai clare. Ceea ce face piesa de-a dreptul comică este ștampila, care nu are ce căuta pe o marcă clasică.
În final, nu-mi rămâne decât să vă recomand să aveți grijă cu ce experți vă încurcați...