Atentie la eseul 5 bani albastru fals dantelat !
Catalogul Mărcilor Poștale Românești '74, încă rămas cel mai util și complet catalog românesc, în special pentru secțiunea clasică și postclasică, este foarte inexact și foarte posibil eronat când prezintă situația erorii 5 Bani albastru a emisiunii București I - 1876.
Eroarea de culoare 5 Bani albastru... își are originea în introducerea - din greșeală - a unui clișeu Paris al mărcii... cu semnul caracteristic Brunel... în aprilie 1879. ... A se feri de eseuri 5 Bani albastru, fals dantelate, care având semnul caracteristic Brunel nu se pot deosebi de eroarea autentică, decât prin tiparul lor mai clar și nuanța culorii, ceea ce este uneori foarte dificil.
Cu mai bine de 20 de ani înaintea CMPR, în anul 1952, Eduardo Cohen1 afirma că eroarea de 5 Bani ablastru provine din introducerea unui clișeu confecționat ulterior, în 1879, cel din care lipsește microsemnul Brunel. Pentru cine nu este familiarizat cu microsemnele emisiunii Paris - 1872 recomand parcurgerea unui material introductiv aici. Eduardo Cohen a fost posesorul unei colecții importante de piese românești clasice și postclasice, un filatelist experimentat care și-a construit un nume în filatelie prin numeroase studii pe care le-a publicat, astfel că opinia lui a prevalat în cele din urmă și până în ziua de azi s-a propagat opinia acestui cu privire la clișeul din care provine eroarea de culoare București I.
Practic singura mențiune a clișeului Paris ca sursă a erorii de culoare 5 Bani albastru se găsește în CMPR '74. Și mai interesant este că lucrarea lui Cohen se regăseste în bibliografia CMPR '74.
Oricine ar fi făcut aceasta mențiune, trebuie să fi auzit ceva... cert este că același lucru l-am găsit și eu la piesa de mai jos, microsemnul Brunel este cât se poate de clar.
Problema este a doua afirmație din catalogul românesc, care în opinia mea nu are niciun sens, pentru că acelasi catalog nu pomenește niciun eseu albastru pentru valoarea de 5 Bani albastru. La emisiunea Paris nu există un astfel de eseu, iar la emisiunile București, de asemenea nu există eseu de 5 Bani albastru, iar pentru reimpresiunile ultrioare este cunoscut că pentru valorile de 5 bani s-a folosit numai cliseul fără semnul Brunel.
Să vorbim de un fals este absurd, este evident că piesa are toate microsemnele clișeului Paris. Că ar fi un exemplar 5 Bani verde al emisiunii București II modificat pe cale chimică, este la fel de absurd pentru că la misiunea Rucurești II s-a utilizat pentru valoarea de 5 bani exclusiv clișeul nou.
Singurele exemplare 5 Bani albastre se găsesc la decupajele emisiunii Paris, dar și aici lucrurile sunt destul de clare pentru că hârtia folosită pentru decupaje nu are nicio legătură cu hârtia folosită pentru emisiunea Paris sau București, personal am văzut doar hârtie foarte groasă și o hârtie pergament în cazul decupajelor. Am găsit menționată și o hârtie "normală", dar nu sunt convins că a existat într-adevăr. Pentru mai multe detalii despre decupajele emisiunii Paris puteți găsi un material aici.
Ce pot spune eu cu certitudine este că marca de mai sus corespunde perfect emisiunii București I, nuanța corespunde, hârtia corespunde (grosime 0.06-0.07 mm, este greu de spus cu exactitate pentru că marca este gumată), inclusiv aspectul gumei corespunde. Binențeles, comparația se face cu exemplare 10 Bani din emisiunea București.
Așadar, ce facem ? Avem și clișeul Paris pentru eroarea de culoare 5 Bani albastru sau nu ?
Părerea mea este că DA, prima afirmație din CMPR '74 este corectă, însă cea de-a doua este o aiureală, ceea ce demonstrează în opinia mea că autorul vorbea din auzite... Totuși nu pot ignora toate detaliile prezente la marca de mai sus, nu găsesc absolut niciun motiv pentru care ar trebui să mă îndoiesc de ce văd cu proprii ochi, și să mă aliniez opiniei general acceptate.
În final, orice opinie obiectivă este mai mult decât binevenită, eu nu am reușit să găsesc niciun articol, carte, etc. care să trateze subiectul erorii de culoare 5 Bani albastru cu semnul Brunel.
_____________________ 1 Eduardo Cohen - Les timbres de Roumanie des emissions de 1872 a 1879 (Lisabona, 1952)