1858 Cap de Bour, 5 parale
De data aceasta ne vom ocupa de marca de 5 parale a emisiunii Cap de Bour, emisiunea a doua binențeles.
La această marcă am vazut cele mai periculoase falsuri, dintre cele 3 valori ale emisiunii. Foarte multe falsuri imită bine microsemnele.
Cu timpul eu mi-am făcut câteva reguli de achiziție, pe care vi le recomand:
- niciodată să nu achiziționați o marcă la care aveți cea mai mica îndoială ca este originală, în filatelie chilipirurile nu există, daca vreodată reusiți sa obțineți o piesă bună la un preț mic, este pentru ca nu mulți au gasit oferta sau nu au vazut adevarata valoare a piesei. A te baza pe noroc în filatelie, este faliment sigur;
- nu vă bazati pe certificări, multe marci false au marcaje pe spate, tocmai pentru a pacăli cumpărătorii.
Un alt aspect foarte important în depistarea unui fals la această emisiune este hârtia. Hârtia falsurilor este aspră, poroasa, cu o textură bogată, uneori cu fibre sintetice in componență. La originale hârtia este foarte fină, placută la atingere. Acolo unde piesa prezintă și gumaj identificarea este și mai usoară, originalele au un gumaj neregulat, aplicat neuniform, de cele mai multe ori gumajul prezintă mici crăpături (pană acum nu am văzut un gumaj necrapat la emisiunea aceasta).
Înainte de a trece la microsemne ar mai trebui menționat că la această marcă există 2 tipuri, tipul 1 - cu cadru întreg, și tipul 2 - cu cadrul spart. Tipul 1 este foarte rar, constituie una dintre raritațile filateliei clasice românești, catalogul Michel îl evaluează la 20.000 EUR ștampilat și 35.000 EUR neștampilat.
Microsemne
1.1. Cifra 5 se termină în partea de jos cu o îngroșare pronunțata.
1.2. Brațele T-ului sunt triunghiulare și nelipite/lipite ușor de picior. Detaliu caracteristic la toate cele 3 mărci din emisiune.
1.3. Buclă superioară spartă.
1.4. Buclă superioară spartă.
1.5. Talpa literei este prelungită exagerat.
1.6. Item 1.1.
1.7. Cadrul spart, semnul caracteristic tipului 2.
2.1. Rază inferioară a stelei întreruptă.
2.2. Linia cornului drept întreruptă în apropierea urechii.
2.3. Latura inferioară a urechii drepte ciupită.
2.4. Îtrerupere în linia inferioară a nasului.
2.5. Desen simetric compus din puncte în goarnă.
Marci originale
Gumaj