Clasice românești în francaturi mixte

 

6 Decembrie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În cadrul ultimei licitații Corinphila din acest an s-au vândut două piese absolut excepționale, extrem de rare și deosebit de semnificative pentru istoria poștală românească. Este vorba despre două francaturi mixte clasice, este evident că francaturile mixte sunt spectaculoase și foarte interesante, însă, în cazul clasicelor românești, sunt și extrem de rare.


Prima piesă este o adevată lecție de istorie poștală, așa cum veți vedea în continuare:

francaturi mixte clasice


Trimiterea este depusă pe 2 Septembrie ? în cutia poștală aflată la bordul unui vas al companiei navale austriece Lloyd, aflat în Constantinopol, unde primește și ștampila LLOYD AGENZIE / CONSTANTINOPOLI.

Francată cu 3 mărci a câte 10 soldi, 20 soldi transportul postal + 10 soldi taxa de recomandată, din emisiunea italiană Stemă 1863 (folosite și de compania austriacă pentru francarea trimiterilor poștale din Levant), dantelura 14 ne spune cu certitudine ca este vorba despre emisiunea 1863 (anul următor, 1864, se va trece la dantelura 9 1/2.).

Patru zile mai târziu, pe 6 Septembrie, ajunge la Galați, unde este predată Poștei Austriece, care încearcă a doua zi să o predea destinatarului. Destinatarul, Nicolaz Zographos, neaflându-se la reședința din Galați, determină redirecționarea plicului la "Bourlat " (Berlad, scris greșit).

Așadar, la 9 Septembrie, poșta austriacă o predă poștei române pentru continuarea călătoriei. Odată predată poștei române se trece la Calendarul Iulian, (Principatele Unite nu aveau să adopte Calendarul Gregorian niciodată, însă România Mare va adopta norma Gregoriană în 1919). Astfel se explică diferenta de dată din ștampila GALATZ MOLDOVA 27 August. Odată preluată, trimiterea este din nou francată cu o pereche tete-beche din emisiunea Principatele Unite - 1862, 30 parale transportul poștal standard + 30 parale taxa de recomandare pentru călătoria rămasă.

Și într-un final, a doua zi, plicul ajunge la destinația finala, la Bârlad unde primește ștampila BERLAD MOLDOVA 28 August, ștampila de sosire este foarte slab imprimată, însă poate fi observată deasupra perechi de mărci străine.

Acum, așa cum probabil ați observat am lăsat anul circulației în suspensie. Descrierea licitației și certificatul emis de dl. Fritz Heimbuchler menționează anul 1864 ca și dată certă. Fără a încerca să fac eu pe deșteptul (este de prisos să mai spun că am toată încrederea în opinia dl. Heimbuchler și sunt convins că și-a fundamentat-o cât se poate de obiectiv), totuși mie îmi scapă detaliul care ar putea da drept an cert al circulației anul 1864. Este clar că plicul nu putea circula decât in periada 1863-1864, dar de ce nu 1863 ?

În ceea ce privește aspectul valoric, piesa a fost adjudecată în cadrul licitației pentru echivalentul a 22.000 €, fără taxele aferente, și fără nicio concurență. Plicul a mai fost oferit în cadrul cunoscutei serii de licitații Moldova organizate tot de Corinphila între 2010-2013, pentru 29.000 €, însă nu s-a vândut în licitația standard, posibil să fi fost vândută ulterior, în after-sales.

Piesa în sine este într-o stare precară, însă este o piesă excepțională de istorie poștală și extrem de rară, eu nu cunosc să mai existe un alt exemplar de francatură mixtă cu emisiunea Principatele Unite - tipar de mână. Însă, colecționarii de calibru sunt pretențioși, și calitatea are un impact major în preț, fie că ne place sau nu.


Cea de-a doua piesă este tot o circulație combinată cu poșta austriacă, nu are un circuit la fel de spectaculos însă este interesantă și face tot sensul să vorbim și despre ea.

francaturi mixte clasice


francaturi mixte clasice


De această dată avem o trimitere recomandată care pleacă din Viena pe 31 (?) Aprilie (JOSEFSTADT IN WIEN RECOMMANDIRT), și de această dată anul este puțin incert, dar foarte probabil 1865.

Francată cu o pereche de 10 Kreuzer și un unicat 15 Kreuzer, toate cu dantelură 9 1/2, deci emisiunea Stemă - 1864; tariful poștal fiind în acest caz 25 creițari pentru trimiterea poștală + 10 creițari serviciul recomandat.

La 4 Mai, scrisoarea ajunge la București, unde stă în custodia Poștei Austriece probabil în așteptarea adresantului, dacă ținem cont și de diferența de calendar dintre cele două poște, rezultă că scrisoarea a staționat în București aproape 3 săptămâni; într-un final scrisoarea este redirecționată catre Hotelul Binder din Iași.

Pentru trașeul rămas de parcurs în Principatele Române, scrisoarea este predată Poștei Române, care o recepționează la 13 Mai, când dat fiind că deja întârziase semnificativ nu se mai justifică trimiterea recomandată și primește o nouă francatură de 20 parale din emisiunea Cuza - 1865, tariful aferent unei trimiteri simple.

La Iași ajunge pe 15 (16?) Mai, lucru dovedit de ștampila JASSY MOLDOVA.

Piesa se găsește într-o stare mult mai bună decât precedenta; și aceasta a făcut parte din licitația Moldova din 2011, unde a fost oferită pentru echivalentul a 33.000 €, și ea rămasă nevândută în cadrul licitației. Dar vândută în 2018 tot pentru 22.000 €, la fel ca prima piesă, și de această dată, fără concurență.

Aș mai mentiona doar că, în opinia mea, cumpărătorul s-a învârtit bine cu aceste piese, dar doar trecerea timpului ne va da o certitudine în acest sens. Totuși, pentru cineva care urmărește să obțină palmares competițional, astfel de piese sigur aduc puncte importante.


Făcând săpături după genul acesta de piese am mai găsit un exemplar "și mai exceptional", un plic circulat în 1859, plecat din Viena către Vaslui, primind în Moldova o pereche de 40 parale emisiunea a doua Cap de Bour. Această piesă fiind și vârful acestei categori de piese, de departe cea mai valoroasă, și cu o poveste la fel de interesantă...