Sandafayre are e-mail-ul defect

 

18 Decembrie, 2016Autor: Dragoş Negoiţescu

 

De când am început să scriu pe acest blog, am reușit sa găsesc întotdeuna subiecte care mi-au facut plăcere. Din păcate subiectul despre care urmează să scriu nu îmi face deloc plăcere și aș fi renunțat cu plăcere să-l abordez, dar sunt convins că mulți colecționari au avut experiențe asemănătoare și cunosc sentimentul: că parcă ai prefera să-ți bagi piciorele și mai bine renunți...

O să vă descriu foarte pe scurt pățania mea: în vara acestui an am licitat pentru un lot al casei Sandafayre. Sandafayre este o casă de licitații bine cunoscută, cu mii de tranzactii la activ, nici prin cap nu mi-ar fi trecut că "au probleme așa grave cu e-mailul". Pentru a nu comenta nimeni că povestea ar fi inventată, mai jos aveti toate actele care dovedesc cele întâmplate.

După ce s-a încheiat licitația, am primit factura, undeva în jurul datei de 20 Iulie 2016 (fig. 1), pe 27 Iulie le fac plata și probabil câteva zile mai târziu primesc banii.

Până aici toate bune și frumoase. Primesc lotul licitat însă piesa nu era într-o stare prea bună, era vorba despre bloc de mărci spic de grâu, însă acestea erau gumate si fuseseră probabil expuse la temperaturi ridicate, cred. Blocul era foarte fragil, cred că daca îl scoteam din folia în care era ținut se făcea praf...

În cele din urmă am considerat că ținând cont și de prețul plătit, starea piesei era prea slabă și am decis să o returnez. Piesa a fost expediata înapoi casei de licitații, iar în data de 23 August reprezentantul casei cu care am colaborat eu, Tim Ince, îmi confirmă primirea piesei în bune condiții (fig. 3).

Și de aici începe distracția, cetățeanul englez este brusc lovit de orbul găinii și nu mai poate identifica pe propriul extras de cont, IBAN-ul de unde i-am făcut eu viramentul, și îmi cere să-i dau datele bancare pentru returnarea banilor. I-am trimis mailul de răspuns în aceeași zi...

După vreo săptămână, văzând că în contul meu nu se întamplă nimic, îi trimit un mail să cer detalii. Și de aici se așterne un calm englezesc peste marea casă de licitații, Sandafayre. Nu primesc niciun răspuns. Peste înca câteva zile trimit un nou e-mail. Aceeasi lipsă de reacție.

Pe 5 Septembrie trimit un mail ceva mai agresiv, și îi avertizez că este ultima mea încercare de rezolvare amiabilă a problemei. Binențeles că nici la acest mail nu am primit niciun răspuns.

În acest moment am început să realizez că Sandafayre are "o problemă cu e-mailul", ei făcea săracii tot ce le stătea în putință să aibe clienți mulțumiți însă "e-mailul îi sabota". Ca să nu o mai lungesc, am început să mă interesez cum se tratează juridic problemele cu negustorii europeni care "au probleme cu e-mailul".

Între timp am mai trimis două mailuri, unul adresat lui Mike Harlow (boss-ul din capu' la masă) și unul adresat lui Vincent Green (OmulScaun a lu' compania asta mare). Normal că și pe ăștia i-a durut în marca poștală de mine. Zilele următoare le-am trimis și o scrisoare recomandată cu confirmare de primire în care explicam problema și îi somam să returneze banii. Toate aceste demersuri nu au avut niciun ecou, Sandafayre continua să "aibe o problemă cu e-mail-ul".

Următorul pas a fost să trimit o sesizare prin Centrul European al Consumatorilor din România, aceasta era tot o încercare de mediere a problemei prin intermediul unei instituții terțe.

Deja începusem să mă interesez de procedura de intentare a unui proces, însă pe 28 Septembrie primesc un mail de-a dreptul tâmpit de la Tim Ince (fig. 4) în care mi se comunică faptul că banii au fost returnați și îmi confirmă temerea mea inițială, faptul că "au avut o problema cu e-mail-ul", și nu au știut unde să facă viramentul...

Mă întreb de unde au știut totuși cum să returneze banii, din moment ce mailul meu cu datele bancare nu l-au primit, probabil asta va rămâne un mister...

Voi relua pentru mai multă claritate pașii pe care trebuie sa-i parcurgeți pentru a vă recupera banii de la negustori care "au probleme cu e-mail-ul":

Trebuie să țineți cont că trebuie să lăsați un timp să treacă, să vă asigurați că debitorul a avut timp suficient să ramburseze banii. Practica impune un termen de cel puțin o luna între data la care datoria devine exigibilă și momentul în care începeți să faceți demersuri pentru recuperarea ei.

1. Primul pas este să vă asigurați că puteți dovedi faptul că debitorul vă datorează suma și că datoria este exigibilă, adică este scadentă. Pentru asta cea mai uzuală metoda este somarea debitorului prin scrisoare recomandată cu confirmarea de primire.

2. Puteți face și o somație prin intermediul Centrul European al Consumatorilor din România. Instituția va face demersul de avizare a debitorului și îi va recomanda soluționarea amiabilă a problemei. Însă ECC nu are putere executorie, deci demersul este tot o încercare amiabilă de soluționare, debitorul se poate conforma sau nu.

3. Ultimul demers pe care îl mai puteți face este deschiderea unei acțiuni în instanță, însa aceasta este mai complicată puțin. Însă și acest demers se poate face tot prin poștă, actele și cererea de chemare în judecată se trimit prin poștă.

Personal, nu cred că se riscă vreo casă de licitații să ajungă aici dacă treburile sunt clar în defavoarea ei. Sper să nu aveți astfel de probleme, dar dacă aveți vă recomand să nu vă descurajați, urmați pașii de mai sus și vă veți recupera sigur banii...


excrocherii filatelice

Fig. 1



excrocherii filatelice

Fig. 2



excrocherii filatelice

Fig. 3



excrocherii filatelice

Fig. 4