Gânditorul de la Hamangia iese la lumina!
Gânditorul de la Hamangia este fără dubiu cea mai valoroasă piesa din patrimoniul național. În fapt, este vorba despre un ansamblu de două statuete, "Gânditorul" și "perechea sa", care aparțin culturii Hamangia. Probabil un apelativ mult mai potrivit ar fi "Perechea de la Cernavodă".
Valoarea artistică a statuetelor este incredibila, mai ales având în vedere că provin dintr-o cultură primitivă, la acea dată omul abia se așeza, ocupându-se cu cultivarea pământului și creșterea animalelor. Însă avea o viață spirituală foarte bogată, după cum se vede.
Cuvintele sunt cam de prisos, artistul care a realizat aceste capodopere ar putea sta cu fruntea sus în orice galerie de artă din zilele noastre. Te face să te întrebi unde este de evoluția ultimilor 7.000 de ani...
De ani de zile așteptam să văd acese statuete în original, și chiar așteptam Centenarul sperând că printr-un noroc chior vor fi cumva și ele expuse publicului. Nici nu stiu cu exactitate când au fost expuse ultima dată în România, oricum de peste 10 ani.
Cert este că duminică am avut marea onoare să mă întâlnesc cu cei doi "soți" absolut întâmplător la Muzeul Național de Istorie al României (București). Așadar sunt expuși publicului, îi găsiți la subsol, în sala tezaurului.
Mergeți să vedeți aceste minuni! Nu cred că vor mai fi prezentați prea curând, și nici nu știu cât vor fi expuși. Foarte ciudat este că nu sunt mediatizati nici măcar pe site-ul MNIR. Nu am reușit să găsesc nici măcar o referință la acest eveniment.