Roumet - 542 (Reimpresiuni Gorjan)

 

24 Septembrie, 2015Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Odată cu sfarşitul verii, s-a încheiat şi o licitaţie la care au fost oferite câteva loturi interesante.

Este vorba despre licitaţia cu numărul 542, a casei de licitaţii Roumet. În cadrul acestei licitaţii au fost oferite 3 piese care provin din "Reimpresiunile Gorjan".

Pentru cei mai puţin iniţiaţi în filatelia clasică romanească, voi face o scurtă prezentare a acestor "reimpresiuni". Reimpresiunile sunt retipariri ale mărcilor postale, executate cu clişeele originale (evident, după retragerea din circulaţie a originalelor), nu au putere de francare.

Reimpresiunile Gorjan şi-au dobândit numele de la Directorul Poştelor şi Telegrafelor, August Gorjan, care a dispus imprimarea acestora în anul 1891.

Personal, consider reimpresiunile o practică foarte nocivă pentru filatelie în general. Poate doar dacă acestea ar fi emise într-un cadru foarte transparent, marcate corespunzător, inventariate foarte exact s-ar mai atenua din efectele nocive ale acestor "emisiuni". Aceste condiţii binenţeles ca nu au fost respectate în cazul Reimpresiunilor Gorjan, acestea sunt nemarcate, numarul lor se cunoaste din surse neoficiale; şi contrazic destul de flagrant logica elementară, motiv pentru care nici nu voi aminti aceste cifre.

Cert este că parte din aceste reimpresiuni au fost însuşite de persoane din staf-ul care a participat la tiparire şi ulterior au intrat în circuitul filatelic.

Din cauză că aceste "reimpresiuni" sunt executate cu clişee originale, acestea pot trece destul de usor drept originale. Practic, segregarea unei reimpresiuni de un original constituie o sarcină destul de dificilă chiar şi pentru un specialist. O opinie obiectivă trebuie să aibe la bază o analiză comparată pe tipurile de hartie şi tuş folosite la imprimarea originalelor versus reimpresiuni. Iar dacă cineva supune reimpresiunea la nişte "tratamente" va îngreuna şi mai mult lucrurile.

Totuşi, am ales să amintesc aceste piese deoarece comunitatea filateliştilor trebuie să fie constientă de existenţa lor şi să realizeze că "nu tot ce zboară-i cap de bour". Mai jos aveţi piesele oferite şi performanţele obţinute.

Lotul 3481


Pereche de Cap de Bour - 27 parale, pe hartie vărgata. Preţ de pornire 300 EUR, fără oferte.

preturi marci postale



Lotul 3482


Mix de reimpresiuni din prima şi a doua emisiune Cap de Bour. Adjudecat pentru 397 EUR.

preturi marci postale



Lotul 3483


Reimpresiuni ale emisiunii a doua Cap de Bour şi Porto Gazetei 10 parale - neemis. Preţ de pornire 6.000 EUR, fără oferte. Preţul de pornire este absolut aberant, dar vorba proverbului: "nu-i prost cine cere...".

Piesa a făcut (sau poate înca face) parte din Colectia Cornelia, colectie care a fost oferită spre vanzare in cadrul licitaţiei cu numarul 149, organizată de casa de licitaţii Corinphila, în 2007 (lotul 5009). În 2007 piesa prezentată mai jos a fost oferită împreună cu încă două coli, 32 de reimpresiuni cu 27 parale pe hartie vărgata albă şi mix de câte 8 reimpresiuni pentru fiecare din cele 4 clişee ale primei emisiuni Cap de Bour (27 par / 54 par / 81 par / 108 par) pe hârtie vărgată verde, pentru preţul de 100.000 CHF (paritate 2007: 1.63 CHF = 1 EUR). Cel mai probabil lotul nu a fost vândut atunci, lucru întarit şi de faptul că ultima coală, amintita mai sus a apărut un an mai târziu la defuncta Casa de licitaţii de pe plaiuri mioritice, Yaman.

Poate ar mai trebui spuse câteva cuvinte despre clişeul Porto Scrisorei 10 par; acesta era destinat taxarii circulaţiei ziarelor, însa nu a fost folosit niciodată. Odată cu emisiunea a doua de la Cap de Bour, locul acestuia a fost luat de marca de 5 parale (randul 2 din coala de mai jos).

preturi marci postale