Evoluția prețului mărcilor clasice (2)

 

14 Ianuarie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Am spus în repetate rânduri că nu recomand filatelia pentru amatorii de speculații financiare, dar dacă ști ce faci filatelia poate aduce venituri frumoase, așa cum vom vedea în continuare.

La sfârșitul anului trecut în oferta unei cunoscute case de licitații a apărut o piesă clasică foarte frumoasă, păstrată mai bine de 150 de ani într-o stare incredibilă. Încercați să va imaginați prin câte mâini a trecut această scrisoarea...

cap de bour


cap de bour


Scrisoare completă, expediată din JASSY la data de 8 August 1858, și este destinată prințului Ghika, la Galatz. A fost francată cu un frumos unicat Cap de Bour - emisiunea I, pe hârtie vărgată verde-azurie, cu margini foarte mari. Pe față se poate observa anularea prin cele două linii intersectate, care denotă plata integrală a tarifului poștal. Pe verso, avem înscrisul "54" (parale) care este taxa de expediție.

Pe față, în colțul stânga-jos piesa este certificată prin poanson și semnatură de cunoscutul expert Georg Buhler, iar pe verso, în colțul dreapta-jos avem poansonul unui alt bine cunoscut expert, Fritz Heimbuchler.

Piesa a făcut parte din oferta unei cunoscute case de licitații, fiind oferită la 15.000 €, dar a rămas nevândută. Putem totuși presupune că piesa a fost vândută probabil în after-sale undeva în jurul prețului amintit. La sfârșitul anului trecut piesa a apărut din nou la vânzare, și de această dată a fost vândută la prețul de aproximativ 29.000 €.

cap de bour


Așadar, piesa a fost vândută la preț aproape dublu. Nu este rău deloc...


Evoluția prețului mărcilor clasice (3) - 2018

Evoluția prețului mărcilor clasice (1) - 2016