O marcă deloc banală

 

13 Ianuarie, 2018Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Mărcile din emisiunile Principatele Unite sunt destul de greu de departajat în cele două emisiuni (1862 - tipar de mână și 1864 - tipar de mașină). Eu personal, după ani de zile, încă am dificultăți sa identific cu certitudine 100% un unicat din prima emisiune. Totuși, judecând toate indiciile pe care marca le oferă, în opinia mea este un Tipar de Mână - 1862.

Principalul detaliu care m-a atras la această marcă este ștampila, care deși nu este întreagă, este totuși foarte bine imprimată și se văd foarte bine detaliile. Un detaliu frumos al ștampilei este ziua scrisă cu cerceală neagră de factorul poștal. Nu știu care era sistemul de fixare al datei (dacă are cineva informații certe despre cum arătau/funcționau ștampilele clasice, eventual imagini, mi-ar fi de mare ajutor); cert este că amploaiatul poștal a uitat să fixeze ziua, și când a constatat că instrumentul l-a sabotat, a corectat manual greșeala.

Genul acesta de corecții sunt destul de des întâlnite începând cu perioada postclasică, dar la clasice este rară. Analizând scrisul, din stilul cursiv al cifrei putem deduce că factorul poștal era obișnuit cu scrisul.

principatele unite


Din păcate nu putem identifica cu exactitate anul datei, dar avem doar două date posibile, pentru aceasta trebuie doar să punem cap la cap două informații:

- cunoștem pentru ștampila CRAIOVA că prima zi a utilizării este 9 Iulie 1862.

- pentru emisiunea Principatele Unite (1862 - tipar de mână) știm că a circulat în perioada 26 Iunie 1862 - 31 Decembrie 1864

Așadar, dacă marca este un "tipar de mână", data completă a ștampilei nu poate fi decât 16 Mai 1863 sau 16 Mai 1864. Probabil dacă introducem în ecuație și aspecte ce țin de prospețimea ștampilei și sinuozitatea liniei dintre cele două cifre ale datei, și comparând piesa cu alte piese uzate cu aceeași ștampilă, posibil să putem alege una dintre cele două date.

Ca și reper de preț, am reușit să negociez piesa la 40 €, părerea mea este că ștampila și corectura de mână face acești bani, dar am cumpărat la impuls, nu am nicio altă piesă de acest gen pentru comparații.

Și astfel reușesc să scriu primul articol pe anul 2018, an în care romanianstamps.ro intră în al patrulea an de existență. Existență care are sens atâta timp cât voi îl citiți, lucru pentru care țin să vă mulțumesc. Sper să reușesc să va ofer în continuare informații la fel de utile și interesante.