Marcă șablon folosită de Sperati

 

24 Octombrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

În urmă cu câteva zile s-a încheiat licitația pentru un lot foarte interesant, o pereche de mărci Cap de Bour (1858) emisiunea a II-a, 80 de parale. Una dintre mărci fiind un fals Sperati (drapta) semnat de acesta, iar cealaltă este marca șablon (stânga) folosită pentru realizarea falsului.

sablon sperati     fals sperati


Piesa autentică este o piesă foarte specială pentru instoria poștală, nu am informații să se mai fi descoperit piesa șablon și pentru alte falsuri Sperati, însă sunt convins că aceste piese sunt foarte rare și bine cotate dacă sunt marketate corespunzător. Din păcate mărcile acestea au fost oferite de o casă de licitații relativ obscură, eu cel puțin nu am remarcat-o ca semnificativă pentru oferta de marcă românească. Din această cauză probabil lotul a trecut aprope neobservat.

Lotul vine însoțit de certificat de autenticitate semnat de un specialist cu reputație impecabilă, de asemenea acesta este autentificat și de alți specialiști care dau credibilitate suplimentară afirmațiilor din certificat. Piesa șablon a fost descoperită de Herbert J. Bloch (1907-1987), un nume de referință în comunitatea filatelică internațională.

sablon sperati


Lotul, de fapt marca autentică este foarte importantă pentru că aduce informații suplimentare, necesare pentru a înțelege cum a reușit Jean de Sperati să realizeze renumitele falsuri. Este evident că acesta a folosit mărci autentice pe care a reușit să le reproducă în cele mai mici detalii.

Pentru mine personal piesa este foarte importantă și pentru că îmi confirmă o suspiciune pe care nu am reușit să o probez până acum, și anume faptul că acesta a lăsat microsemne distincte în toate falsurile sale, pentru ca acestea să poată fi identificate cu relativă ușurință.

Pentru falsul Cap de Bour 80 parale se poate observa un mic detaliu în zona de deasupra capului zimbrului, în partea stângă, între corn și stea se pot observa 4 puncte dispuse intr-o formă romboidală, iar la exemplarul autentic observăm doar 3 puncte.

Bineînțeles că falsul a fost descoperit în urma unor studii aprofundate făcute pe detalii ce țin de hârtie și de culoarea mărcii, dar cred că ar trebui ținut minte și detaliul de desen menționat mai sus, ca microsemn distinctiv pentru acest fals.

sablon sperati     fals sperati


Piesa a avut un preț de pornire de 100 € a fost adjudecată pentru 290 €. Prețul înregistrat a fost unul mic, lotul are potențial mult mai mare, dar eu personal nu l-aș evalua la mai mult de 1.000 €, trebuie să țineți cont totuși că eu sunt un mare admirator al lui Jean de Sperati...