Dantelura Emisiunii Paris (1872)

 

30 Septembrie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Dantelura Emisiunii Paris (1872) este o problemă pe care urmăream de mult timp să mi-o lămuresc, și după un timp destul de lung de așteptare a apărut și piesa care să-mi confirme suspiciunile. Suspiciunea că ceea ce scriu cataloagele cu privire la tipul de dantelură folosit pentru Emisiunea Paris este eronat.

Prima dată am citit pe blog-ul d-lui. Max Peter, că tipul de dantelura folosit ar putea fi "în pieptene", și nu "în casete", așa cum spun toate cataloagele. Afirmația era foarte pertinentă pentru că a întreține o mașină de dantelat în casete cu tehnologia secolului XIX ar fi fost un coșmar pentru tehnicienii care operau mașinile respective. Astfel că am început să caut informații despre dantelura folosită în special pentru emisiunile franceze contemporane dar și ulterioare Emisiunii Paris. Am gasit astfel o mulțime de referințe care sugerau utilizarea tot a dantelurii în casetă.

Am mers mai departe încercând să găsesc informații despre mașinile de dantelat utilizate în epocă, și așa cum era de așteptat, nu am găsit nicio referință către mașini de dantelat în casete pentru epoca respectivă. Aveți mai jos câteva exemple de mașini de dantelat utilizate în epocă, unele actionate manual, altele cu pedală, până la cele care puteau fi actionate de motoare.

mașină de dantelat


mașină de dantelat mașină de dantelat


mașină de dantelat mașină de dantelat


Cu toate acestea, totuși era nevoie de o piesă Paris, care să demonstreze fără niciun dubiu folosirea dantelurii în pieptene. Și aceasta a aparut în oferta unei case de licitații cu foarte puțin timp în urmă:

dantelura emisiunii paris


Se poate observa la dantelura primelor două mărci de sus cum s-a deplasat perforatorul, acolo sunt două încercări de dantelare suprapuse.

Dar să vedem dacă nu cumva mai găsim ceva devezi în sprijinul noii ipoteze. Am luat câteva imagini de blocuri pe care le mai aveam prin calculator, și am mai găsit ceva interesant: dacă priviți cu atenție zonele indicate eu cred că se poate vedea o mică diferență și acolo.

dantelura emisiunii paris     dantelura emisiunii paris


dantelura emisiunii paris