Cap de Bour, 5 parale, "cadru' întreg"

 

9 Iunie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

De mult timp aveam de gând să aduc în discuție una din raritățile filateliei clasice românești: tipul 1 de la Cap de Bour, emisiunea a II-a, 5 parale. Este mai bine cunoscut sub numele "cadru' întreg".

Fortuna a făcut să am și ocazia să țin în mână piesa de mai jos, un frumos ziar francat cu marca de 5 parale pe hârtie albă. Se cunosc exemplare "cadru' întreg" pe trei tipuri de hârtie: albă, gălbuie și azurie; unele nuanțe se cunosc și pe hârtie vărgată.

cap de bour cadru întreg     cap de bour cadru întreg


cap de bour cadru întreg


Din păcate piesa a fost mutilată prin decuparea colțului care conține marca, dar se observă cu ușurința că respectivul conț a fost parte din ziar, ziarul s-a păstrat integral, este vorba despre publicația "Steoa Dunărei"; ziar fondat de Mihail Kogălniceanu în 1855, ulterior a fuzionat cu deja faimosul "Zimbrulu și Vulturulu". Piesa este cu atât mai interesantă pentru ca se poate determina cu exactitate data circulatiei, 15 Octombrie 1860.

Marca nu a fost anulată; din ce am observat eu era o practică comună să nu se anuleze marca atunci când erau utilizate corect, în acord cu tariful legal, adică câte una pe fiecare ziar. Poate că ar trebui să insist aici, și să amintesc că tariful pentru un ziar era 5 parale, deci o singură marcă; însă poștașii aplicau câteodată mărcile pe primul exemplar din pachet dacă ziarele aveau aceeași destinație. Așa au rezultat ziarele francate cu mai multe mărci (inclusiv faimosul ziar...).

Pentru un verdict riguros, mai jos am facut și o suprapunere a mărcii de mai sus cu o alta marcă tot pe hârtie albă (stânga marca etalon - mijloc suprapunere - dreapta marca analizată).

Principala diferență se poate observa partea dreaptă jos, dar eu cred că marca a fost lipită neglijent pe ziar, fiind deformată de amploaiatul poștal.

cap de bour cadru întreg     cap de bour cadru întreg     cap de bour cadru întreg


În concluzie, eu nu am nicio îndoială că piesa este autentică.


În continuare vom vedea câteva repere de preț pentru această piesă. Fiind o piesă rară și care a beneficiat de o reclamă susținută, inclusiv prin intermediul cunoscutului "Zimbrulu și Vulturulu" francat cu 8 mărci Cap de Bour pe hârtie azurie, și prețul este pe măsură.

Catalogul Michel propune următoarele cote:
- hârtie azurată: 35.000 EUR ștampilat și 20.000 neștampilat
- hârtie albă: 32.000 EUR ștampilat și 20.000 neștampilat. Hârtia gălbuie ar trebui să intre tot la aceasta cotă.

Toate cataloagele pe care le-am consultat eu urmează același trend, cotează hârtia azurie superior. Părerea mea este că această diferență de cotă este artificială, și chiar aș spune că hârtia albă este mult mai căutată.

Mai jos avem câteva repere de preț înregistrate la diferite case de licitații:

Exemplar uzat pe hârtie albăstruie, vândut pentru 8.000 EUR după ce a stat prin licitații vreo 3-4 ani, dar s-a ținut la preț. Exemplarul a apărut și în 2007 la vânzare, la prețul 12.000 EUR, dar nu s-a vândut.

cap de bour cadru întreg


Exemplar uzat pe hârtie gălbuie, vândut pentru 8.500 EUR în 2016.

cap de bour cadru întreg


Și un exemplar neuzat pe hârtie albă, vândut tot în 2016 pentru 15.000 EUR.

cap de bour cadru întreg


Pentru o mică comparație putem merge puțin mai mult în timp, în 2006, un exemplar pe hârtie albastră pe fragment, uzat, a fost vândut pentru 26.000 EUR. Tot în același an s-a vândut și un exemplar neuzat pe hârtie albă, dar cu margini foarte mari - o piesă excepțională, pentru 65.000 EUR. Dar 2006 a fost un an de excepție pentru filatelia clasică românească...

Trebuie amintit că la evaluarea unei piese, un factor foarte important este starea piesei. Toate piesele date ca reper sunt piese în stare bună, cu margini întregi. Piesa analizată prezintă rupturi pe 3 laturi, rupturile ating inclusiv cadrul mărcii; de asemenea în partea stângă-sus a fost deteriorată de trecerea timpului. Foarte probabil marca era deja într-o stare destul de proastă încă de la lipirea ei pe ziar.


În ultima parte a articolului aș vrea să vă semnalez și o metodă ingenioasă de a păcăli amotorii de "cadru' întreg". Sper să nu vă dau idei...

Mai jos aveti o piesă care la prima vedere este și ea un o marcă Cap de Bour, 5 parale, tip 1; dar nu este așa, piesa a fost modificată apocrif. Alterarea desenului original este mai evidentă în detaliul din partea dreaptă. Se poate vedea cum s-a încercat mascarea spărturii de sub piciorul-dreapta al A-ului.

cap de bour cadru întreg     cap de bour cadru întreg