Carte poștală pe scoarță de copac

 

22 Ianuarie, 2017Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Recunosc, am o slabiciune pentru cărtile poștale scrise pe scoarță de copac, am văzut prima dată astfel de piese trimise din Gulagul sovietic, însă nu am văzut, încă, una în limba română.

Cartea poștală de mai jos este trimisă de un român din armata austro-ungară, în timpul Primului Război Mondial.

carte postala pe scoarta de mesteacan


carte postala pe scoarta de mesteacan


Cartea poștală de campanie, este scrisă pe scoarță de mesteacăn, și este expediată de caporalul Țeicu Ion (maghiară: Czeiku János), care făcea parte probabil din Batalionul II al Regimentului 43 Infanterie, care avea garnizoana de pace la Caransebeș, și recruta din această zonă, avea înrolați mulți români din Banat. Regimentul făcea parte din Divizia 17 Infanterie, Corpul VII, Armata a 5-a, care în 1915 se pregătea pentru detașarea pe frontul rusesc.

Destinatarul este tatăl soldatului român, Țeicu Iosif (maghiară: Czeiku József), pădurar, din Berliște (maghiară: Berlistye), Caraș-Severin, regiune aflată la acea dată în componența Imperiului Austro-Ungar (Ungaria de Sud).

Se poate observa ștampila cenzurii militare K. u. K. (kaiserlich und königlich):

K. u. K. MILITARZENSUR
       SITZ DER KOMMISSION
       ❨2❩ SATORALJAUJHELY


Suprapusă pe stampila cenzurii este ștampila de primire a poștei din Berliște (maghiară: Berlistye), ștampila dreptunghiunară este ilizibilă, cu greu se disting câteva litere ❨...ISTYE❩.

carte postala pe scoarta de mesteacan


carte postala pe scoarta de mesteacan


Data la 14/V 1915

Iubiți Părinți,

Primiți astă epistolă că eu altă hârtie nu prea am; eu sunt viu, sănatos; asemenea și vouă fericită sănatate vă poftesc.
Cu George încă nu m-am întâlnit.
                                                                                                                                                                Vă las cu Dumnezeu.
                                                                                                                                                                      Ion

Nu este exclus ca Ion Țeicu să fie o rudă a cunoscutului compozitor român, și el își are rădăcinile tot în zona Banatului.

Nu pot încheia fără a mulțumi domnilor: Árpád Mihály Dobribán, Dan Simion Grecu și László Kállai pentru sprijinul acordat la descifrarea piesei de mai sus.