Principatele Unite II - dublă impresiune ?

 

6 Iunie, 2016Autor: Dragoş Negoiţescu

 

Numele, "dublă impresiune" (dubla imprimare), spune destul de clar despre ce este vorba din punct de vedere al rezultatului, însă nu toate imprimările duble sunt dublă impresiune în adevăratul sens al cuvântului.

Mai jos aveți reprezentată schematic o dublă impresiune.

principatele unite


Pentru a înțelege mai bine problema mă voi folosi chiar cele două emisiuni Principatele Unite.

Prima emisiune ("tipar de mână"), probabil majoritatea știți că a fost realizată prin utilizarea unui singur clișeu, care a fost aplicat manual de 32 de ori pe coală. Din păcate nu s-a păstrat nicio descriere exactă a "mașinii" utilizate la imprimarea primei emisiuni. Se pare că aceasta mașinarie consta intr-un "piston" care avea la capătul inferior fixat clișeul, acesta era presat pe coala de tipar prin acționarea manuală a unui levier. Pistonul revenea probabil la poziția inițială sub actiunea unui arc. Din cunoștințele mele prima emisiune Principatele Unite a fost tipărită cu aceeași (unii autori vorbesc de două mașini identice) mașină folosită și la emiterea emisiunii a doua Cap de Bour.

La prima emisiune Principatele Unite mărcile suprapuse sunt destul de des întâlnite, există inclusiv coli întregi care prezintă această eroare. Însă aceste suprapuneri provin din coli de 32 de mărci, nu am văzut nicio coală care să prezinte mai mult de 32 de impresiuni. Așadar în cazul primei emisiuni Principatele Unite nu avem de a face cu o dublă impresiune, nu este vorba de imprimarea repetată a aceleiași mărci, ci doar de o suprapunere a două mărci diferite.

La emisiunea a doua ("tipar de mașină") clișeul original, folosit la prima emisiune a fost multiplicat probabil de 40 de ori, clișeele rezultate au fost fixate cu ajutorul unor cuișoare pe o placă de lemn și astfel s-a construit placa de tipar cu 40 de clișee. Pentru a doua emisiune există documente care atestă folosirea unei noi mașini, însă nici pentru aceasta nu avem o descriere exactă.

La blocurile expuse mai jos se poate observa, la o privire mai atentă, urme fine lăsate de o impresiune parțială (în special la marginile stânga - dreapta, la al doilea bloc); întrebarea care se pune este dacă aceste urme sunt o dublă impresiune sau nu ?

principatele unite


principatele unite


Părerea mea este că aceste urme nu sunt rezultatul unei duble impresiuni, nici măcar parțiale. Acest tip de eroare a apărut prin mișcarea colii după ce a fost așezată peste placa de tipar. Placa de tipar fiind proaspăt unsă cu cerneală a făcut-o mult mai reactivă chiar și înainte de presarea coplii pe placa de tipar, ipoteza se susține și prin faptul că piesele care prezintă această eroare prezintă și exces de cerneală.