1872 Paris - early date

 

12 Noiembrie, 2015Autor: Dragoş Negoiţescu

 

"Early date" (dată timpurie), prefer termenul englezesc din acelaşi motiv pentru care nu voi spune niciodată mouse-ului şoarece - reprezintă data cea mai apropiată de data punerii în circulaţie a unei emisiuni; "late date" fiind cealaltă extrema.

Emisiunea Paris a fost pusă oficial în circulaţie la 1/13 octombrie 1872, Poşta Română a adoptat calendarul Gregorian la 1 ianuarie 1865, restul administraţiei statale a continuat să utilizeze Calendarul Iulian până la 14 aprilie 1919.

Pentru emisiunea Paris sunt cunoscute şi mărci uzate cu ştampile clasice, acestea putând fi chiar mai timpurii decât ştampilele cu data, dar, acest lucru poate fi doar speculat pentru că din ştampilele clasice lipseşte anul.

Marca de faţă poartă ştampila tip Ştampila Mică - 1870, Roman, cu dată 8 NOE.1872; aşadar marca a fost anulată la 4 saptamâni după punerea emisiunii în circulaţie (calculul se face folosind Calendarul Gregorian).

Marca mai prezintă un detaliu interesnt, la steagul cifrei 5 din stânga (microsemnul caracteristic), acesta este parţial alungit, egal cu cel din dreapta. Literatura de specialitate menţionează pentru marca de 50 bani Paris existenţa unei erori cu steagurile egale. Deci piesa aceasta poate fi o legatură între clişeul "standard" si eroare cu steaguri egale. Ultimul detaliu, mai puţin important, este cercul din faţa efigiei, în dreptul nasului.

Din păcate starea piesei lasă de dorit, prezintă pata vizibilă şi în fotografie si subtieri multiple ale hartiei, dar măcar subţierile nu afectează faţa mărcii. Piesa a făcut parte dintr-un lot mai mare de postclasice.

Data am observat-o din prima, a constituit motivul pentru care am cumpărat lotul cu pricina, însă steagul a venit ca bonus, l-am observat abia când au ajuns la mine.

Pentru mai multe informaţii cu privire la emisiunea Paris urmaţi link-ul.paris early date